ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

В блога място ще намерят теми ,свързани с миналото, настоящето и бъдещето на спорта и спортната наука в България.

понеделник, 23 юни 2014 г.

Мария ГРОЗДЕВА

 


Родена e на 23 юни 1972 в София   

На 11 години започва да тренира стрелба в ЦСКА с треньор Валентин Андреев. Покрива норматива за “Майстор на спорта”, когато е на 14 години. Сега е състезателка на Спортен клуб "Нове". Завършила е Националната спортна академия, специалност “Спортна стрелба”.

Гроздева е олимпийска шампионка на малокалибрен пистолет от Сидни 2000, има и два бронзови медала на пневматичен пистолет от Барселона 1992 и Атланта 1996. На Олимпиадата в Атина 2004 Мария Гроздева спечели втора олимпийска титла - в стрелбата с пневматичен пистолет от 25 метра. Три дни по-рано тя завърши трета на пистолет от 10 метра.

Мария Гроздева стана най-титулованата българска спортистка с 5 медала от Олимпийски игри. В колекцията си тя има и седем европейски титли. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет.
През 2008 година Мария Гроздева спечели бронзов медал на финала за Световната купа в Банкок в дисциплината малокалибрен пистолет от 25 метра.
Тя бе определена за най-добър спортист на Балканите за 2004 година в анкетата на Българската телеграфна агенция.  Удостоена е със званието почетен гражданин на Атина. 

Мария Гроздева получи наградата за Спортист №1 на България за 2004 година,  а за треньор №1 на годината беше избран съпругът и личен треньор на Мария Гроздева - Валери Григоров.


Майка на три деца, омъжена за Валери Григоров.
ЧЕСТИТ ДА БЪДЕ РОЖДЕННИЯТ ДЕН НА ГОЛЯМАТА СПОРТИСТКА!

Няма коментари:

Публикуване на коментар