ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

В блога място ще намерят теми ,свързани с миналото, настоящето и бъдещето на спорта и спортната наука в България.

вторник, 19 октомври 2010 г.

Малко за...Валентино Роси...



Италиански състезател по мотоциклетизъм

Роден: 16 февруари 1979
Урбино, Италия

Валентино Роси (на италиански: Valentino Rossi), наричан с прозвището „Доктора“,„магарето„ е италиански състезател по мотоциклетизъм, един от най-успешните моторни състезатели на всички времена, спечелил 9 световни титли в Moto GP.

Следвайки примера на баща си, Грациано Роси (Graziano Rossi), Валентино започва да се състезава в Grand Prix, през 1996 г., за отбора на Априля (на италиански език - Aprilia), в клас 125 кубически сантиметра, като само година по късно става шампион и се премества в по горния клас 250сс, където първия сезон завършва на втора позиция в шампионата, а през втория(1999) вече ликува с титлата. Така през 2000, той преминава в "кралския клас" и само година по късно става Световен шампион с Хонда (Honda), Става Световен Шампион в Мото GP (също с Хонда) и през следващите 4 години, като след края на сезон 2005 напуска Хонда и започва да се състезава за Ямаха.

Многократния Световен шампион по мотоциклетизъм Валентино Роси, с мотоциклет Yamaha YZR-M1През 2006 завършва на второ място в крайното класиране, а през 2007 губи от австралиеца Кейси Стоунър (на английски език - Casey Stoner).

През 2007 година Роси извоюва своята 95 победа в своята кариера, като не останаха писти, на които да се провежда шампионата и той да не е печелил. Зад гърба си той има разбити 4 рекорда- последният за най- много победи в кралския клас(69).

През 2008 година Роси спечелва 8-та си шампионска титла в клас Moto GP.

През 2009 година става отново световен шампион с мотор Yamaha в клас Moto GP.

Според списанието „Sports illustrated“, Роси е на 7-мо място във класацията за най-успешни професионални състезатели (втори извън САЩ), като печели по 30 милиона долара за 1 година.

3 коментара:

  1. Гениалният мотоциклетен състезател Валентино Роси има милиони фенове по целия свят, но преди няколко дни стана ясно, че най-възрастният му почитател е британската столетница Хилда Райт.

    Възрастната дама наскоро е навършила 102 години, а най-хубавият подарък за рождения и ден е, че се е качила на мотоциклетa Yamaha R1, с който Валентино Роси участва в Isle of Man TT през 2009г.

    Човекът, зарадвал столетницата за нейния празник, е зет и Стийв Шоу, притежаващ магазин за мотоциклети. Когато Хилда Райт разбрала какво и е подготвил, тя заявила, че това е най- хубавият подарък, който е получавала през целия си живот.

    Не става ясно от къде Хилда се е запалила толкова много по мотоциклетите и конкретно по Валентино Роси, но нейният случай доказва, че за страстта към моторите няма възрастови, полови или расови ограничения. Те са за всички!

    ОтговорИзтриване
  2. Валентино Роси е най-добрият съвременен мотоциклетен състезател и съвсем в реда на нещата това го превръща и в един от най-печелившите спортисти, като тази година той заема седмото място в класацията на Sports Illustrated.

    Докторът се е смъкнал с две места през последната година, като в предишната класация заемаше пета позиция. Според изданието, Роси е спечелил 35 млн. долара, което го прави най-скъпоплатеният от всички негови колеги, практикуващи моторни спортове.

    Тазгодишната класация се оглавява от швейцарския тенисист Роджър Федерер, натрупал 61,8 млн. долара, следван от аржентинския футболист Лео Меси (44 млн. долара) и колегата му Дейвид Бекъм (40,5 млн. долара).

    ОтговорИзтриване
  3. Гигантска снежна скулптура на Валентино Роси и неговата Yamaha M1, с размери 6x3x3 метра, спечели първо място в 14-то издание на Snow Sculpture Competition, провело се в италианския зимен курорт Селва ди Вал Гардена.

    Конкурсът се организира ежегодно от Италианската туристическа агенция, като тази година темата беше „Спортните личности”. Автор на статуята на Доктора е Самюел Ператоне, от курортното градче Санта Кристина.

    На второ място в тазгодишното издание на Snow Sculpture Competition е класирана отново скулптура на Валентино Роси, на която той е в профил. Неин автор е Матиас Костнър. Третата позиция пък е отредена на брата на Самюел Ператоне – Густав, който е изваял от сняг носителя на два олимпийски медала по спускане с шейни Армин Цьогелер.

    ОтговорИзтриване