ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

В блога място ще намерят теми ,свързани с миналото, настоящето и бъдещето на спорта и спортната наука в България.

петък, 22 октомври 2010 г.

За коленете и коленните връзки...

Няма съмнение, че болката в коляното е от тези, които със сигурност не бива да бъдат пренебрегвани. Причините за нейната поява са различни. Често стари травми и неизлекувани инфекциозни заболявания могат да доведат до тежки последици. Възможно е болката да бъде резултат от заболявания като артрит, ревматизъм, артроза, остеопороза и др. Редица специалисти дори изказват мнение, че намалената двигателна активност и дискомфорт при възрастните хора се дължат именно на неизлекувани болки в колената в юношеска възраст и след това. Важно е да се отбележи, че понякога тези болки могат да бъдат толкова силни, че да доведат до невъзможност за сгъване в колянната става.

Колене и коленни връзки

Проблем за всеки в ски сезона

Ако карането на ски и бягането са сред любимите ви спортни занимания, то тогава трябва да обърнете сериозно внимание на коленете и коленните връзки, защото вероятността да получите болки в тях е четири пъти по-висока от средната.

Устройство на човешкия крак

Скелетът на долния крайник в човешкия организъм е изграден от пояс и свободен долен крайник. Поясът на долния крайник се нарича таз и се състои от две тазови кости - кръстна и опашна. Свободният долен крайник е изграден от бедро, подбедрица и ходило. Бедренaта кост (femur) е най-дългата и най-голямата тръбеста кост в човешкото тяло. Тя, както всички дълги кости, се състои от два края - горен (проксимален) и долен (дистален). Подбедрицата от своя страна е изградена от две успоредни кости: голям пищял (tibia), разположен от вътрешната страна, и малък пищял (fibula), свързани в горната си част със много здрави ставни връзки, а надолу по цялото им протежение е разположена плътна съединително-тъканна мембрана и по този начин практически няма свобода на движението.

Горният край на големия пищял участва в образуването на колянната става. В нея се съчленяват бедрената кост, капачето (patella) и големия пищял. Укрепена е от здрави връзки, две от които прекосяват ставната кухина. Отпред е разположено капачето, което представлява голяма сезамовидна кост, включена в сухожилието на четириглавия бедрен мускул. На задната му част има ставна повърхност за свързване с бедрената кост. Тази кост играе защитна роля и осигурява ефективната работа на ставата.

Между костите на колянната става са разположени две "възглавнички" от плътен и здрав хрущял, наречени менисци. Всеки един от тях има форма на дисковиден полумесец. Те се разполагат между повърхностите на бедрената кост и големия пищял във вътрешната и външната част на всяка колянна става. Тези полумесеци поемат голяма част от натоварването върху долната част на крака, спомагат за добрата работа на ставата и подобряват нейната стабилност. Налице са четири здрави и еластични връзки, които способстват за устойчивост и здравина на ставите, две групи мускули, които осъществяват движението и две основни групи сухожилия, които стабилизират колянната става от задната страна и частично отстрани. Всичко това показва колко сложно устроено е коляното и същевременно колко деликатна част от човешкия организъм е то. А незначителна промяна в климатичните условия, тежка умора или възпалителен процес могат да доведат до сериозни болки и отоци, свързани с ограничение на движението и общ дискомфорт.

Кои са най-често срещаните травми?

  • Изкълчване на колянната става - поради здравото анатомично устройство на колянната става се изкълчва много рядко и то под въздействие на много силна директна и индиректна травма, прекалено свиване или разгъване на ставата. Клиничната картина показва, че колянната става е деформирана и болезнена, могат да се напипат краищата на бедрената кост и тибията, самата става е блокирана и движенията са невъзможни.
  • Изкълчване на капачето - този вид травми също са рядко срещани и в зависимост от произхода си могат да бъдат вродени, патологични и травматични. Клиничната картина е следната: капачето е леко свито, а подбедрицата е приведена и извита навън.

Всички активно спортуващи с болки в коляното трябва да помнят:

  • Преди активна тренировка се прави качествена загрявка с разгъване на бедрената фасция.
  • Необходими са упражнения за заздравяване на мускулите около коляното, както и разнообразяване на обичайните упражнения - каране на велосипед, велоергометър, леки подскоци - упражнения, които ще развият и останалите мускули и ще осигурят по-надежна опора на коляното. А проучвания показват, че заякването на тези ключови за краката мускули спомага за съхраняването на хрущяла, който се "стопява" при появата на артрит. При направени изследвания на пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното е установено, че силният четириглав мускул на бедрата ги е предпазил от разрушаване на хрущяла в областта на връзката между капачката на коляното и бедрената кост.
  • Полезно се оказва ходенето на колене, но задължително с меки подложки, а освен това носенето на наколенки и ластични бинтове е задължително по време на тренировка. Известно е, че поставянето на наколенки повишава устойчивостта на колянната става. Погрешно е мнението, че трябва да се носят само при наличие на болка. Те са по-ефективни като превантивна мярка срещу поява на болки. Но не е препоръчително да се спи с тях, защото определено затрудняват кръвообращението.
  • В края на тренировката се правят някои по-леки упражнения за краката, полезен би бил и масаж, защото по този начин се намалява болката в мускулите, натоварването и болежките в ставите, като се подобрява значително кръвният ток. В случай, че в залата няма масажист, препоръчително е краката да се повдигнат нависоко за няколко минути - упражнение, което със сигурност няма да намали болката, но ще ви предпази от разширени вени.
  • Полезно би било в спортния си сак да имате обезболяващ гел, който бързо и ефективно да намали болката.

Някои превантивни мерки в борбата с болките в коляното

  • На първо място редуцирането на килограмите ще намали значително болките в коляното. Установено е, че излишните килограми повишават риска от остеоартрит на коленете.
  • Предпазване на коленете от травми, които утрояват риска от остеоартрит.
  • Специалисти препоръчват ходенето заднешком, като се слага единия крак зад другия. По този начин се натоварва по-малко важната връзка между коляното и бедрената кост, а освен това упражнението своевременно спомага четириглавият мускул да се свива и отпуска по различен начин от нормалното ходене.
  • Ефективни са следните две упражнения: легнете на лявата страна и повдигнете максимално десния крак. Коляното е насочено напред, повтаря се от 6 до 12 пъти на всяка страна. За второто упражнение е необходимо да се легне по корем, десният крак да се свие, така че петата да сочи към тавана. Бедрото леко се повдига от пода и кракът се изнася встрани, като движението идва от бедрото. Повтаря се по 10 пъти от всяка страна.

Състоянието на коленете и коленните връзки може да се подобри при приема на определени храни. Изследвания показват, че редовният прием на екстракт от джинджифил в продължение на шест седмици подобрява значително състоянието на пациенти, страдащи от болки в колянната област. Това е така, защото джинджифилът е с изразени противовъзпалителни свойства. Други, много полезни за коленните стави храни, са: зеле, авокадо, риба, горски плодове, ленено семе, зелен чай и соя.

Ирена Стефанова




Няма коментари:

Публикуване на коментар