ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

В блога място ще намерят теми ,свързани с миналото, настоящето и бъдещето на спорта и спортната наука в България.

сряда, 27 февруари 2013 г.

Незабравимият Джеси Оуенс...


Лятната олимпиада в Берлин през 1936 г. остава в историята с провала на Адолф Хитлер да докаже теорията за превъзходството на арийската раса. Герой на игрите става афро-американецът Джеси Оуенс, който печели четири златни медала пред злобния поглед на фюрера. Тъмнокожият атлет от университета в Охайо първо триумфира в спринта на 100 м. На 1/2-финала времето му от 10,2 сек не е признато за рекорд заради силния попътен вятър. В шампионското си бягане Джеси спира хронометъра на 10,3, което е и най-доброто постижение на олимпиада до този момент. На следващия ден американецът печели злато в скока на дължина, побеждавайки представителя на домакините Луц Лонг. До края Оеунс прибавя още две титли - на 200 м и в щафетата на 4 х 100.
Успехите на Оуенс и още деветима тъмнокожи американци поставят Хитлер в тежко положение. Въпреки че не крие недоволството си, той е принуден да награждава "хора, чиито предци са дошли от джунглата". Фюрерът дори намеква, че повече на Игрите не бива да бъдат допускани цветнокожи. При третия златен медал на Оуенс Хитлер демонстративно напуска стадиона и се връща чак за награждаването, където отказва да стисне ръката на атлета.
Берлин получава домакинството на олимпиадата още през 1931 г. Две години по-късно лидерът на нацистката партия Адолф Хитлер става канцлер на Германия и заменя народната демокрация с еднопартийна диктатура, преследваща евреите, циганите и всички политически опоненти. По време на Игрите нацистите се стараят да скрият престъпната си расистка политика. За целта повечето антиеврейски надписи и символи са временно свалени.
В знак на протест антифашистите в Европа смятат да организират алтернативна олимпиада в Барселона. Това така и не се случва поради избухването на Испанската гражданска война.
Българската делегация е от 94 души, от които само 23-ма са състезатели. Нашите пътуват до Берлин с влак. Най-добре се представя Христо Малакчиев, който е 10-и във всестранната езда.
Това е първата олимпиада, която е запечатана на филмова лента. Продадени са над 4 млн. билета.
Костадин Джорджев

Няма коментари:

Публикуване на коментар