ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

В блога място ще намерят теми ,свързани с миналото, настоящето и бъдещето на спорта и спортната наука в България.

вторник, 5 март 2013 г.

Гордост! Тезджан Наимова-Европейска шампионка



Злато, ковано цял живот. Това е златото, което Тезджан Наимова спечели на европейското първенство в зала. Родената в Първомай състезателка премина през всички изпитания, за да стигне до върха в една от престижните дисциплини на първенствата на закрито.

Трудният път

През 2006 г. Наимова влезе гръмко в атлетиката, като стана световна шампионка за девойки на 100 и 200 метра в Пекин. Тогава всички погледи и надежди с основание бяха насочени към нея, защото я възприемаха като следващата Ивет Лалова. Две години по-късно обаче този образ беше сринат. Наимова получи двегодишно наказание заради укриване на допинг проба. Спринтьорката се извини за провинението си. "Признавам, че сбърках много, и съм готова да понеса всякакво наказание", каза тогава тя.

Наимова се завърна на пистата през зимата на 2011 г., но последва травма. Година по-късно тя отново беше готова да тръгне по пътя нагоре, но тогава получи бъбречно възпаление и беше приета в болница. Първият й старт беше едва в края на миналия сезон, когато европейското първенство в Хелзинки и олимпийските игри в Лондон вече бяха отминали. Въпреки че в последните години нямаше класиране, получи държавно финансиране по програмата за таланти.

В началото на тази година световната шампионка за девойки от Пекин 2006 г. направи третия си опит за завръщане. Тръгна от нулата, че дори и от по-надолу, поне ако се съди по температурите, при които тренираше в Пловдив в дните около Нова година. "Заключиха залите на спортното училище и тренирам навън. При тези условия са налице предпоставките за контузия", каза тогава Наимова. Последва подготовка при по-добри условия в Южна Африка, където тя спечели турнир на 100 метра и даде заявка за добра форма.

На европейското в Гьотеборг 25-годишната състезателка на Стойко Цонов за трети път подобри личния си рекорд в дисциплината до 7.10 секунди. Само това не беше достатъчно за успеха й, тъй като със същото време завърши и украинката Мария Ремен. Фотофинишът показа, че максималните усилия и желанието на българката са й донесли заслужената победа.

Здрав дух в здраво тяло

Финалът на европейското в зала не предложи отлични резултати, но беше изключително оспорван. Първите четири в бягането завършиха в рамките на 0,02 сек. За Наимова обаче спринтът беше фантастичен - и като нагласа, и като личен резултат. "През последните три-четири години имах много проблеми. Нашият спорт е такъв, че като има проблем, започваш от нулата и това те кара да губиш вяра в себе си. Затова този медал е толкова ценен за мен и за моя треньор", каза Наимова пред "Гонг".

Впечатляващият успех донесе заслуженото възнаграждение за усилията й. "Казах си, че това е моят шанс и просто трябва да си пробягам състезанието. И се случи", добави шампионката, която вече има шанса да премине в по-горна група за държавно финансиране.

Сега тя отново е в голямата атлетика. Задачите й вероятно ще са участие в повече турнири, които ще й дадат възможност да си осигури важни средства, за да продължи възхода си. Към момента изглежда малка вероятността да бъде поканена в турнирите от "Диамантената лига", тъй като там местата се разпределят рано. Погледите са насочени към световното в Москва, където влизането във финал ще е огромен успех като този на Лалова преди две години в Даегу.

Европейската шампионка на открито от Хелзинки 2011 също заслужава добри думи за представянето си в Гьотеборг.  Там тя остана четвърта, но само на 0,02 сек от златния медал. Резултатът й беше добър с оглед на показаното дотук през сезона.

Радостта на федерацията

Въпреки че търпи много критики от атлетите заради условията, които им предоставя, българската федерация използва успеха на Наимова. "След доста години на проблеми тя се завърна по възможно най-добрия начин. Така в момента България държи европейските титли в късия спринт и на открито, и в зала. Просто най-бързите европейски са българки. С това не само българската спортна общественост трябва да бъде щастлива, а и цяла България", каза президентът на федерацията Добромир Карамаринов.

Той добави, че Лалова също заслужава необходимото признание. "Представянето на Ивет също е чудесно. В никой случай не трябва да се неглижира нейното четвърто място, защото 60 метра не е нейната най-силна дисциплина и въпреки това в Гьотеборг тя също на два пъти направи личен резултат."
 

Капитал

Няма коментари:

Публикуване на коментар