ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА НА АЛЕК!

В блога място ще намерят теми ,свързани с миналото, настоящето и бъдещето на спорта и спортната наука в България.

неделя, 20 януари 2013 г.

Повод за гордост-Борис Георгиев - Моката

Иво Палийски


Първите винаги се помнят. Днес боксьорът Борис Георгиев-Моката навършва достолепните 83 години Той остава завинаги в спортната история на България като първият, спечелил медал (бронзов) на летни олимпийски игри - в Хелзинки през 1952-ра.

Там Борис Георгиев трябва да се състезава в непривичната за него по-горна категория - до 75 кг. Той обаче, за разлика от повечето боксьори, не успява с лекота да „напълнее" и качва само с един килограм - до 72, а срещу него са все по-тежки съперници. В бокса всеки грам е от значение, както за силата на ударите, така и за понасянето на атаките на съперника. Тогава в същата категория (до 75 кг) слиза Флойд Патерсън, който до момента се е боксирал при по-тежките - до 81 кг. Страховитият американец печели олимпийската титла в Хелзинки, а след това става и световен шампион за професионалисти в тежка категория.


По пътя си към бронзовия медал Борис Георгиев отстранява представителя на Люксембург Щурмер. Победата обаче му струва наранявания в китките и до края на турнира трябва да излиза на ринга, след като лекарите замразяват болките му с хлоретил.


Във втория си мач Моката сразява британеца Гуднирк и си пробива път до четвъртфиналите. Там срещу него се изправя здравият и много по-висок германец Верхьонер. Залогът е голям - победата гарантира бронзово олимпийско отличие. Срещу височината и по-дългите ръце на съперника българинът и неговият треньор тогава - Аспарух Ангелов-Парето, противопоставят близък бой със стабилна защита. Тази тактика носи успех на Борис Георгиев, а заедно с него и първия олимпийски медал за България.


Бронзът е можел да се превърне и в сребро. На полуфинала Моката среща румънеца Тица и губи драматично с 2:3 съдийски гласа. По-късно един от тримата рефери чистосърдечно си признава, че се е объркал и вместо да даде гласа си за Моката е пратил незаслужено румънеца на финала.


Борис Георгиев започва спортния си път от родния Добрич. Слага боксовите ръкавици на 16 години - в днешно време тази възраст е твърде висока за старт в спорта, но в средата на миналия век това беше обичайна практика.


За оформянето на таланта на Моката безспорен принос има известният треньор в ЦСКА Константин Николов-Замората. Борис Георгиев е носител и на купа „Странджа" - един от най-престижните международни турнири по бокс за аматьори в Европа с 60-годишна история.


След приключване на боксовата си кариера Моката остава в редиците на българката армия и стига до чин подполковник от Военно-въздушните сили.


Борис Георгиев е провел 289 мача, 54 от тях - международни. Моката един от хората през които минава олимпийския огън по пътят си към Атина, за игрите през 2004 г.
През 2010 г. удостоен с орден "Стара планина" първа степен от Президента на Република България



Няма коментари:

Публикуване на коментар